«Στη μουσική υπάρχει η δύναμη που κρατά τη μνήμη της ύπαρξής μας ζωντανή. Αυτή η πίστη μου γέννησε την ανάγκη να υπηρετήσω τη μουσική μέσα από το δρόμο της σύνθεσης. Έτσι οδηγήθηκα στην πληρότητα που δίνει η δημιουργία, πληρότητα που χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει».
Αυτά δηλώνει σήμερα μετά από μία διαδρομή γεμάτη αγάπη για την μουσική, προσπαθώντας καθημερινά να μεταδώσει την ουσία της και τα όσα αυτή μπορεί να μας προσφέρει.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε τις σπουδές της στο πιάνο σε ηλικία 8 ετών στην τάξη της Μαριάννας Λάρδη. Τελείωσε με Άριστα παμψηφεί και Β’ Βραβείο (τάξη Γ. Κακαλή).
Έχει μαθητεύσει δίπλα σε σπουδαίους παιδαγωγούς (Ganev, Paola Volpe, Oxana Vablonskaya, Vovka Ashkenazy, Mario Deliponti, Γεράσιμο Κακαλή, Φωτεινή Ορφανίδου, Δημήτριο Τουφεξή, Θεόδωρο Αντωνίου, κ.α.).
Συμμετείχε σε σεμινάρια σύνθεσης με τους Θεόδωρο Αντωνίου, Λ. Νόνο, Κ. Στοκχάουζεν, Χ. Β. Χέντσε, Γκ. Κούρταγκ, και του Ντάρσαντ.
Το 1996 παρακολουθεί σεμινάρια μουσικής για το θέατρο με τον Δ. Τσαλαχούρη.
Την περίοδο 1999 – 2000 παρακολούθησε MASTERCLASS πιάνου και σύνθεσης στο Salzburg ( Σάλτσμπουργκ) της Αυστρίας.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2006 που ολοκλήρωσε τον κύκλο των ανώτερων θεωρητικών μαθημάτων με την απόκτηση διπλώματος σύνθεσης με άριστα παμψηφεί πήρε μέρος σε παγκόσμιους διαγωνισμούς πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πολύ καλές διακρίσεις.
Εξειδικευμένη σε θέματα παιδοψυχολογίας και μαθησιακών προβλημάτων στην μουσική, ασκεί διδακτική δραστηριότητα από το 1989. Η αγάπη και η φροντίδα για τους μαθητές της ανταμείβονται από τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους και την πορεία τους στο μουσικό χώρο. Σήμερα είναι μόνιμή καθηγήτρια πιάνου στο δημοτικό ωδείο Πετρουπόλεως και στο ωδείο Κλασσικής και Σύγχρονης μουσικής.
Παράλληλα με τη συνεχή θεωρητική κατάρτιση και ενημέρωσή της στο εξωτερικό, έχει ξεκινήσει τη συνθετική της δουλειά από το 1991.
Την περίοδο 2002 – 2003 γράφει το Συμφωνικό έργο : «ΧΑΡΑ Σ΄ΕΣΕ ΧΩΡΑ ΛΕΥΚΗ» από το ποίημα του Κωστή Παλαμά Ο Ύμνος της Αθηνάς. Το έργο είναι δομημένο για Συμφωνική Ορχήστρα, με ορχηστρικά μέρη, τραγούδια για γυναικεία φωνή και ανδρική φωνή, απαγγελία ανδρικής και γυναικείας φωνής και μικτή χορωδία.
Από το 2004 μέχρι το 2006 παρουσίασε το έργο της σε σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Χαρακτηριστική επιτυχία είχαν οι συναυλίες της στο πολιτιστικό κέντρο ΔΑΪΣ με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας της Λεοντίου υπό την διέυθυνση της Κατερίνας Κλάδη, στο Σαϊνοπούλειο αμφιθέατρο της Σπάρτης με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας της Κηφισιάς υπό τη διεύθυνση του Valeriou Oreskin, στον αρχαιολογικό χώρο των Αμυκλών στη Λακωνία, στην Δεσφίνα στην υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας το 2004.
Συνθέσεις της παρουσιάζονται το 2007 την 1η Μάϊου στην «Galerie Progres» του Βελιγραδίου, στις 11 Μαΐου στη μουσική σκηνή «Μεθυσμενάκι» του πολυχώρου «Δίπυλον», στις 29 Ιουλίου, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, και στις 21 Νοεμβρίου στον ΙΑΝΟ σε μία μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Λευτέρη Παπαδόπουλο.
Το 2008 27 Φεβρουαρίου και στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη σε συνεργασία με τους «Φίλους του Μουσείου» και 4 Σεπτεμβρίου στο 2ο Φεστιβάλ Κολωνού του Δήμου Αθηναίων.
Την ενότητα των τραγουδιών της «Οι γειτονιές του Φεγγαριού» παρουσίασε με την ίδια επιτυχία στην πανσέληνο της 6 Αυγούστου και της 4 Σεπτεμβρίου 2009 στην Μονεμβασία και τη Κηφισιά αντίστοιχα.
Έχει συμμετάσχει επίσης με τραγούδια της σε στίχους Ελλήνων ποιητών στους εορτασμούς της Παγκόσμιας ημέρα Ποίησης στον ΙΑΝΟ τόσο το 2008 όσο και το 2011.
Η έναρξη της δισκογραφική της δραστηριότητας έγινε τον Ιανουάριο του 2008 που εκδόθηκε το πρώτο CD σε συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρία ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ με τίτλο «Μου χρωστάς μια αγάπη ουρανέ» σε ποίηση του Γιάννη Π. Ιωαννίδη.
Το 2009 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση των εκδηλώσεων της Νομαρχίας Λακωνίας για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου. Με τους συνεργάτες της οργάνωσε μία σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων. Ξεχωριστή είναι έκθεση με τίτλο «Εικαστική πλευρά του Γιάννη Ρίτσου» που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο της Μονεμβασιάς. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από την υπεύθυνη διεθνών πολιτισμικών θεμάτων της Γαλλικής Πρεσβείας και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το μουσείο Μπενάκη.
Ξεχωριστή επιτυχία σημείωσε επίσης η παρουσίαση, σε επίσημη πρώτη, του συμφωνικού ποιήματός της «Η δίψα στο Μυστρά» βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου.
Το έργο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την ορχήστρα φίλων της μουσικής ΚΑΜΕΡΑΤΑ και τη σύμπραξη 17 ακόμη μουσικών υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ. Ερμήνευσε ο Μανώλης Μητσιάς και απήγγειλε ο Γιάννης Φέρτης.
Συνεχίζοντας τη σχέση της με τους Λάκωνες ποιητές ένα χρόνο μετά παρουσιάζει επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παράλληλα με τη «Δίψα στο Μυστρά» που ερμήνευσε ο Δημήτρης Μπάσης και την ενότητα των τραγουδιών της με τίτλο
« Χορεύοντας με τον Ταΰγετο» τη βασισμένη σε ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου με ερμηνεύτρια την Ελένη Πέτα και απαγγελία του Γιάννη Φέρτη πάλι με την ορχήστρα φίλων της μουσικής ΚΑΜΕΡΑΤΑ και τη σύμπραξη 17 ακόμη μουσικών υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.
Την ίδια περίοδο του 2009, συνέθεσε τη μουσική για έξη (6) ενορχηστρωμένα θέματα της θεατρικής παράστασης «Παλίρροια του Σεπτέμβρη», που ανέβασε η Ελένη Ερήμου στην χειμερινή θεατρική περίοδο 2009-2010 στο θέατρο ΑΜΙΡΑΛ με την σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη.
«Οίνος άκρατος» έχει τίτλο η ενότητα των τραγουδιών της για το κρασί. Σχετικά με την ενότητα αυτή η Πηγή Λυκούδη αναφέρει ότι «…Εντρυφώντας στις παραδώσεις μας και την Ελληνική ποίηση δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσεις την τεράστια και διαχρονική σχέση του οίνου με τον πολιτισμό μας.
Με τη σκέψη ότι η μακρόχρονη οινική μας παράδοση έχει τοποθετήσει το κρασί σ’ ένα φιλικότερο περιβάλλον όπως αυτό της φιλοξενίας, της παρηγοριάς, της συζήτησης και του κεφιού, τόσο στις ταβέρνες όσο και στο ελληνικό οικογενειακό τραπέζι, δημιούργησα την ενότητα αυτή».
Αποτελείται από 11 μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών της περιόδου 1738 έως 1940, ένα τραγούδι από ποιήματα για το κρασί του Κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη και 5 τραγούδια σε στίχους δύο σύγχρονων στιχουργών του Μιχάλη Μπουρμπούλη και Φιλίππου Γράψα.
4 και 5 Νοεμβρίου 2011 παρουσίασε στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης μία επιλογή από τη συνθετική της δουλειά με τίτλο «Μουσική στη ποίηση με τα μάτια μιας γυναίκας»
29 Νοεμβρίου του 2011, την παραμονή της θρονικής εορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πραγματοποιήθηκε συναυλία της υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος παρουσία της Α. Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου του Α΄ για να τιμηθούν οι επέτειοι των είκοσι χρόνων Πατριαρχικής Ποιμαντορίας του και των πενήντα χρόνων Εκκλησιαστικής Διακονίας που συμπληρώθηκαν το 2011.
20 Μαρτίου 2012 επαναλαμβάνεται η ενότητα «Μουσική στην ποίηση με τα μάτια ΜΙας γυναίκας» στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου IANOS με την ευκαιρία της γιορτής της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.
Στις 5 Ιουλίου 2012 το Δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΤ μετέδωσε τη ενότητα των τραγουδιών της σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για το έτος το αφιερωμένο στον ποιητή.
Στις 18 Νοεμβρίου 2012 σε εκδήλωση του Δήμου Πειραιά για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου παρουσίασε στην Ιωνιδείο Σχολή με την ενότητα τραγουδιών της σε στίχους του ποιητή «ΧΩΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ»
Στις 13 Δεκεμβρίου του 2012 το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στην εκπομπή του «Εβδομάδες Ελλήνων Δημιουργών», παρουσίασε σε ζωντανή μετάδοση, από το στούντιο Ε τη συναυλία με τίτλο «Τραγουδώντας το Κρασί και τον Ερωτα» που περιλάμβανε στο μεγαλύτερο μέρος της, την εργασία της πάνω σε μελοποιήσεις ποιημάτων Ελλήνων ποιητών.
Στις αρχές Ιουνίου η εκπομπή μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένη σε ένα δίωρο τηλεοπτικό πρόγραμμα από τη ΝΕΤ.
Στις 29 Οκτωβρίου 2013 παρουσίασε το συμφωνικό έργο της «Χαρά σ’ εσέ χώρα λευκή», έργο βασισμένο στην ποιητική σύνθεση του Κωστή Παλαμά Ο Ύμνος της Αθηνάς, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» Αίθουσα Αντιγόνη Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Συμμετείχε η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, και η Μικτή Χορωδία στου Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη σύμπραξη μελών της νεανικής – παιδικής χορωδίας «Μανώλης Καλόμοιρης» υπό τη διεύθυνση του Προέδρου του Τμήματος καθηγητή Νίκου Μαλιάρα.
Ερμήνευσαν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Σπύρος Κλείσσας. Απήγγειλε ο Γιάννης Φέρτης.
Την επιμέλεια της συναυλίας είχε η εικαστικός Διοχάντη.
Οι παρουσιάσεις του έργου για το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 τέθηκαν υπό την αιγίδα της Ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις 29 Μάρτιου του 2014 παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία στο Centre Communautaire Laïc Juif των Βρυξελλών, με τη στήριξη του Institut Sépharade Européen καθώς και του Foyer Sépharade σε ένα αφιέρωμα τιμής στα θύματα του ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων, των Ρωμανιωτών της Ηπείρου με τίτλο
«Ας τραγουδήσουμε και πάλι»
Το αφιέρωμα αυτό ήταν βασισμένο σε ποιήματα του Γιωσέφ Ελιγιά, ποιήματα του οποίου μελοποιήθηκαν για πρώτη φορά και στο ποίημα «Η Φούγκα του Θανάτου» του Γερμανόφωνου Ρουμανοεβραίου ποιητή Paul Celan (Πάουλ Τσέλαν).
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 παρουσιάστηκε στο Βυζαντινό και Θρησκευτικό Μουσείο Αθηνών στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του μουσείου, το συμφωνικό της έργο «Η δίψα στο Μυστρά» από τη συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.
Την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου 2015 και κάθε Κυριακή, για οκτώ μόνο παραστάσεις παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία στη Galerie Δημιουργών το θεατρικό έργο «Τα πάθη της Αγάπης» με κείμενα και ποίηση του Θανάση Σάλτα, ένα έργο που δομείται από 11 θεατροποιημένα τραγούδια της.
Το έργο ανέβηκε στις 30 Αυγούστου 2015 με μεταφρασμένα στην Τουρκική γλώσσα κείμενα, στα Βουρλά της Σμύρνης στο ιστορικό θέατρο Bademler. Οι εξαιρετικά συγκινητικές και φιλόξενες εκδηλώσεις των κατοίκων και η αμέριστη συμμετοχή τους στην παράσταση επιβεβαίωσαν την επιτυχία της.
Στις 19 Μαρτίου 2015, στη Galerie Δημιουργών παρουσίασε το νέο της CD με τίτλο «Εν ονόματι του χρόνου» σε στίχους του Φίλιππου Γράψα.
Στην ποιότητα όλων των συντελεστών του CD, της συνθέτριας, του στιχουργού, των ερμηνευτών αναφέρθηκαν οι έμπειροι περί την ελληνική μουσικοί ομιλητές Γιάννης Κακουλίδης, Νότης Μαυρουδής, Γιώργος Μονεμβασίτης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Σκίντσας. Την βραδιά αυτή τίμησε επίσης τους συντελεστές του δίσκου με την παρουσία του ο Μάνος Ελευθερίου.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 συμμετείχε ακόμη μία φορά στο φεστιβάλ του δήμου Κηφισιάς ΜΕΝΑΝΔΡΕΙΑ 2016 με την ενότητα των τραγουδιών της «Έλληνες ποιητές ταξιδεύουν με μουσική της Πηγής Λυκούδη»
Ερμήνευσαν οι Σπύρος Κλείσσας, Βικτωρία Ταγκούλη και Γεωργία Αγγέλου.
Στις 4 Δεκεμβρίου 2016 παρουσίασε το CD «Τα πάθη της Αγάπης» με τα δεκατρία τραγούδια που μελοποίησε για την ομώνυμη θεατρική παράσταση σε κείμενα και στίχους του συγγραφέα – ποιητή Θανάση Σάλτα.
Για αυτή τη δισκογραφική δουλειά μίλησαν ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Δημιουργός Αρχείου Ελληνικής Δισκογραφίας Πέτρος Δραγουμάνος και ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, σκηνοθέτης Τάσος Λέρτας.
Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 σε εκδήλωση του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης αφιερωμένη στα γράμματα και την παιδεία παρουσίασε στο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» την ενότητα «Έλληνες ποιητές ταξιδεύουν με μουσική της Πηγής Λυκούδη» ενότητα που περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα παλαιότερων και σύγχρονων ποιητών. Ερμήνευσαν οι Σπύρος Κλείσσας, Βικτωρία Ταγκούλη και Γεωργία Αγγέλου.
Στις 23 Οκτωβρίου 2017 παρουσίασε ένα νέο c.d με τον τίτλο «Ο ΠΟΝΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ». Στην δημιουργία του οδήγησε η εξαιρετική επιτυχία της συναυλίας της 29ης Μάρτιο του 2014 που πραγματοποιήθηκε στο Centre Communautaire Laïc Juif των Βρυξελλών. Σε αυτό περιλαμβάνονται όπως και στην πρώτη συναυλία τα μελοποιημένα για πρώτη φορά ποιήματα του Γιωσέφ Ελιγιά και την «Φούγκα θανάτου» του Paul Celan σε μετάφραση Ιωάννας Αβραμίδου. Τα τραγούδια ερμηνεύει η Νένα Βενετσάνου και απαγγέλει ο Γρηγόρης Βαλτινός.
Στο πάνελ της παρουσίασης συμμετείχαν η κα Ιωάννα Αβραμίδου, φιλόλογος-μεταφράστρια, η Δρ. Ελένη Κουρμαντζή, φιλόλογος-καθηγήτρια Πανεπιστημίου, και ο κος Γιώργος Μονεμβασίτης, κριτικός και ιστορικός μουσικής. Την συζήτηση συντόνισε η κα Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια.
Στις 9 Δεκεμβρίου 2017 η Πηγή Λυκούδη παρουσίασε για πρώτη φορά με απόλυτη επιτυχία στο θέατρο του κολλεγίου Αθηνών, το τέταρτο από τα συμφωνικά της έργα το ορατόριο «ΠΡΟΣΕΥΧΗ».
Η εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, οργανώθηκε από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών.
Το λιμπρέτο του έργου είναι βασισμένο στην ορθόδοξη υμνολογία των Θεομητορικών και το σύνολο των Δεσποτικών εορτών.
Τα επιλεγμένα κείμενα του, που προσδίδουν σε αυτό μία συγκροτημένη ολότητα στην εξέλιξή του, διατηρούν την Αλεξανδρινή Κοινή γλώσσα, από την οποία δημιουργήθηκε η λόγια μορφή τής εκκλησιαστικής γλώσσας της λατρείας τής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τής Υμνολογίας των μεγάλων Βυζαντινών ορθόδοξων υμνογράφων.
Το έργο ερμήνευσαν η διεθνούς φήμης μεσόφωνος Alexandra Gravas ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας. Συμμετείχε ο βυζαντινός χορός «ΤΡΟΠΟΣ» υπό την διεύθυνση του Κωνσταντίνου Αγγελίδη.
Συνέπραξε η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του μαέστρου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Χρύσανθου Αλησάφη. Το έργο μεταδόθηκε από την Εθνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση την Μεγάλη Πέμπτη 5 Απριλίου 2018.
12 Μάϊου 2018, «Ο ΠΟΝΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» συνεχίζει το επιτυχημένο ταξίδι του στη Galerie Δημιουργών με μία ξεχωριστή μουσική εκδήλωση – καταγγελία ενάντια στη βία, το ρατσισμό, τη βαρβαρότητα και την απαξίωση της ανθρώπινης υπόστασης με ποίηση και μουσική, με καλεσμένους την πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, μέλη της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής, καθώς και μέλη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και του της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών.
19 Ιουλίου 2018 στο πλαίσιο του ΦΕΣΤΙΒΑΛ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ) με θέμα την Μελοποιημένη ποίηση παρουσίασε μία ενότητα τραγουδιών της από με τον γενικό τίτλο «Έλληνες ποιητές ταξιδεύουν με μουσική της Πηγής Λυκούδη» Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στον αύλιο χώρο του Ζάππειου Μεγάρου. Τα τραγούδια ερμήνευσαν η διεθνούς φήμης mezzo soprano Alexandra Gravas ο πολυτάλαντος και καταξιωμένος βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας καθώς και οι γνωστοί ερμηνευτές της νέας γενιάς Γεωργία Αγγέλου και Κώστας Χατζηκυριάκος-Σβώκος.
Παρουσιάστηκε ακόμη στις 18 Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ Κηφισιάς ΜΕΝΑΝΔΡΕΙΑ 2018 με τον κύκλο των τραγουδιών «Ο πόνος όλου του κόσμου» με ερμηνευτές τον Γρηγόρη Βαλτινό και τις αδελφές Βουγιουκλή.
11 Ιανουαρίου 2019 στον Φιλολογικό Σύλλογο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ πραγματοποίησε μία ακόμη συναυλία» με τίτλο «ΚΡΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ». Στη συναυλία αυτή η διεθνούς φήμης mezzo soprano Alexandra Gravas ερμήνευσε για πρώτη φορά το μελοποιημένο από την Πηγή Λυκούδη «Νανούρισμα στο γιο μου» του Ναζίμ Χικμέτ σε μετάφραση της Έρας Σαββαΐδου.
Τραγούδια ερμήνευσαν επίσης οι καταξιωμένοι ερμηνευτές της νέας γενιάς Γεωργία Αγγέλου και Κώστας Χατζηκυριάκος-Σβώκος.
Στις 28 Ιανουαρίου 2019 επιλέχθηκε και παρουσιάστηκε μέρος του έργου της «Ο ΠΟΝΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» στις ψηφισμένες από την Βουλή των Ελλήνων εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Ίδρυμα μείζονος Ελληνισμού με ερμηνευτές την μεσόφωνο Alexadra Gravas και τον Γρηγόρη Βαλτινό.
26 Ιουνίου 2019 στον φιλόξενο χώρο του εκπαιδευτικού ομίλου Πόλκα Φροέλεν παρουσιάστηκε η ενότητα τραγουδιών της με τίτλο «Το Νάμα της μάνας Αρκαδίας» Το πρόγραμμα περιελάμβανε τραγούδια μελοποιημένα σε ποίηση των Αρκάδων ποιητών Γεώργιου Στρατήγη, Κώστα Ουράνη, Κώστα Καρυωτάκη, Γιώργου Σαραντάρη, Ηλία Σιμόπουλου και Νίκου Γκάτσου τα οποία ακούστηκαν για πρώτη φορά.
Τα τραγούδια ερμήνευσαν ο Σπύρος Κλείσσας και η Γεωργία Αγγέλου
16 Αυγούστου 2019. Αυγουστιάτικη πανσέληνος. Στον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης της αρχαίας Σπάρτης στη βραδιά με τίτλο «Φύση, μνημεία και άνθρωποι στο φως του φεγγαριού», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου, φιλοξένησε στον καθιερωμένο πλέον από το υπουργείο Πολιτισμού εορτασμό της πανσελήνου του Αυγούστου την συνθέτρια με μία σειρά ξεχωριστά επιλεγμένων τραγουδιών της. Ερμήνευσαν η Γεωργία Αγγέλου και η Μαρίνα Βολουδάκη.
27 Σεπτεμβρίου 2019 το Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Ανατολικής Μάνης στο Γύθειο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας τίμησαν τους δύο Λάκωνες ποιητές Γιάννη Ρίτσο και Νικηφόρο Βρεττάκο. Την εκδήλωση πλαισίωσε η συνθέτρια παρουσιάζοντας μέρος του έργου της «Η δίψα στο Μυστρά» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και τα τραγούδια της από τα μελοποιημένα ΄ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου. Εκτός των επισήμων την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η αδελφή του Νικηφόρου Βρεττάκου. Ερμήνευσαν ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας και η Γεωργία Αγγέλου.
Μία ακόμη παρουσίαση του έργου «Ο ΠΟΝΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στις 27 Ιανουαρίου 2020 στις εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα στα Ιωάννινα, γενέτειρα του Γιωσέφ Ελιγιά. Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη σε συνεργασία με τον Δήμαρχο της πόλης κ. Μωυσή Ελισάφ, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Ερμήνευσαν ο Γρηγόρης Βαλτινός η Γεωργία Αγγέλου και η Μαρίνα Βολουδάκη.
Οι παρουσιάσεις της μουσικής αυτής ενότητας τέθηκαν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος του Υπουργείου Εξωτερικών η διάρκεια της οποίας προσδιορίζεται από την 1η Απριλίου 2021 έως 31η Μαρτίου 2022.
Τέλος Ιουνίου του 2020 εκδόθηκε ψηφιακά από την F.M. Digital Tunes Ltd σε συνεργασία με την FM records η πολυσυλλεκτική ενότητα «Ταξίδια εν Λευκώ» με ερμηνευτές τους Σπύρο Κλείσσα, Γεωργία Αγγέλου και Μαρίνα Βολουδάκη σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη, Φίλιππου Γράψα, Νάνσυς Κανέλλη – Ξένιας Δικαίου και Γιώργου Μανιού.
Την 25η Μαρτίου 2021 η «Φωνή της Ελλάδας» και το Τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής ραδιοφωνίας συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη το συμφωνικό έργο της «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ», διάρκειας 40 περίπου λεπτών. Αυτό βασίζεται εξ΄ ολοκλήρου στην μελοποίηση του ομώνυμου κορυφαίου ποιήματος του Άγγελου Σικελιανού.
Η μουσική προσέγγιση έγινε με απόλυτο σεβασμό στις δύο αυτές προσωπικότητες που κοσμούν την διαδρομή της μεταβυζαντινής Ελληνικής ιστορίας.
Συνέπραξε η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, απάγγειλε ο Γρηγόρης Βαλτινός και ερμήνευσε ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας. Την μουσική διεύθυνση είχε ο Γιώργος Αραβίδης.
Η συνθέτρια με το έργο αυτό έλαβε μέρος στο διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής που προκηρύχθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Εθνική μας Παλιγγενεσία. Στις 20 Απριλίου 2021 ανακοινώθηκαν επίσημα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Με βάση αυτά το συμφωνικό έργο της ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού έλαβε το 1ο βραβείο.
Στις 27 Ιουλίου 2021 στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου με την ορχήστρα των στιγμών υπό την διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη και ερμηνευτές τον Γρηγόρη Βαλτινό, τον Σπύρο Κλείσσα και την Γεωργία Αγγέλου η συνθέτις παρουσίασε στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση τα συμφωνικά της έργα «Μακρυγιάννης» σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού και « ο Ματρόζος» σε ποίηση Γεωργίου Στρατήγη.
Στις 5 & 12 Δεκεμβρίου 2021 στον πολυχώρο Τέχνης Galerie δημιουργών παρουσίασε επίσης το πρωτότυπο έργο της «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ» με αφορμή την επέτειο των 2.500 χρόνων από την μάχη των Θερμοπυλών.
Το έργο τέθηκε υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και του INTERNATIONAL ACTION ART.
Μια πρωτότυπη δημιουργία δραματοποιημένης αφήγησης και μουσικής βασισμένο στην προσωπικότητα του Λεωνίδα και στην Μάχη των Θερμοπυλών.
Συνδυάζοντας την Ελληνική ποίηση από την αρχαιότητα έως σήμερα η Πηγή Λυκούδη μελοποιεί μέσω πρωτότυπης μουσικής προσέγγισης ποιήματα σπουδαίων ποιητών (Κείου Συμωνίδη ,Γ.Δροσίνη, Κ.Παλαμά, Λ.Βολκώφ, Μ.Σπυροπούλου κ.α) οι οποίοι περιγράφουν τις στιγμές της Μάχης των Θερμοπυλών καθώς και τα συναισθήματα που υπάρχουν γύρω από το μεγαλείο της ύψιστης αυτής θυσίας.
Ερμήνευσαν η Γεωργία Αγγέλου και ο Δημήτρης Μελίδης
Κείμενα- αφήγηση Σμαράγδα Αποστολάτου
Οι μουσικές της δραστηριότητες για το άμεσο μέλλον περιλαμβάνουν:
Την έκδοση από την εταιρεία ecodiastasis και την κυκλοφορία από την Fm records του CD με τίτλο «Σμύρνης Θυμιάματα» σε ποίηση του Γιάννη Π. Ιωαννίδη με ερμηνευτές τους Μανώλη Μητσιά, Μάνο Κουτσαγγελίδη, Μαρία Σουλτάτου, Γεωργία Αγγέλου με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Την επεξεργασία στο στούντιο της ενότητας των τραγουδιών της για το κρασί με τον τίτλο «Οίνος άκρατος» η οποία αποτελείται από 17 μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών της περιόδου 1738 έως 1940, και άλλων σύγχρονων ποιητών και στιχουργών.
Καθώς την επεξεργασία στο στούντιο και κυκλοφορία έξι τραγουδιών σε ποίηση Γ.Σεφέρη.
Πρόσφατα ξεκίνησε την συνεργασία της και με τον θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Α. Χριστοδούλου
Η Πηγή Λυκούδη είναι καλλιτεχνικά υπεύθυνη του Πολυχώρου Τέχνης Galerie Δημιουργών [www.galeriedimiourgon.gr (e-mail: hello@ galeriedimiourgon.gr)] στη Νέα Κηφισιά.
Η Συνθέτρια κατά τη διάρκεια της μουσικής της διαδρομής έχει συνεργαστεί με τους:
Μανώλη Μητσιά, Νένα Βενετσάνου, Alexandra Gravas, Παντελή Θαλασσινό, Δημήτρη Μπάση, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Καράλη, Αλέξανδρο Χατζή, Πένυ Ξενάκη, Μαρία Σουλτάτου, Σπύρο Κλείσσα, Ελένη Πέτα, Αγνή, Μόρφω Τσαϊρέλη, Βικτωρία Ταγκούλη, Νίκο Καρακαλπάκη, Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, Γεωργία Βεληβασάκη, Γεωργία Αγγέλου, Μαρίνα Βολουδάκη, Δημήτρη Μελίδη καθώς και τουςΓιάννη Φέρτη, Γρηγόρη Βαλτινό, Ελένη Ερήμου, Αλέκο Συσσοβίτη , την Ρούλα Πατεράκη και την Σμαράγδα Αποστολάτου.
BIOGRAFY IN ENGLISH:
“In music there is the force that keeps the memory of our existence alive”. This faith gave birth to my need to serve music through composition. So I was led to the completeness of creation, completeness which year after year grows.
She states these words today after a trip full of love for music, trying every day to get across the substance of music and what it may offer us.
Pigi Likoudi was born in Athens. Began her studies in piano at the age of 8 in Mariana Lardi’s class. She graduates with honors and the B’ Award (G.Kakali class)
She participated in composition seminars with Theodoros Antoniou, L. Nonos, K. Stockhausen, H.V Hentse, G. Kourtag, and Darsad.
In 1996 she attends music seminars for the theatre with D. Tsalachouris.
In the period 1999-2000 attended MASTERCLASS courses in piano and composition at Salzburg (Austria)
Until June 2006, when she completed her senior theoretical studies and acquired a composition diploma with honors, she took part in world piano competitions in Greece and abroad with many distinctions.
Specialized in issues of child psychology and learning problems through music, she exercises teaching activity from 1989.Her love and care for her pupils is rewarded by the results of their exams and carrier in the music industry. Today she is a permanent piano Professor in the municipal conservatory of Petroupoli and in the conservatory of Classical and Modern music.
Since 1991, she has started her own compositions, simultaneously with her continuous training abroad.
In 2002-2003 she writes the symphonic play “Hara s’ ese hora lefki” from Kostis Palama’s poem Anthem of Athena. The play is structured for a Symphonic orchestra with symphonic parts, songs for a female and male voice, recitation from male and female voice and mixed chorus.
From 2004 until 2006, she has presented her work in a series of concerts around Greece. Significant success had her concerts at the cultural center DAIS with the participation of Leonidio’s school youth choir, under the direction of Katerina Kladi. At the Sainopoulio amphitheater of Sparta with the participation of Kifissia’s youth choir under the direction of Valeriou Oreskin. At the archeological place Amiklon in Laconia, in Desfina for the welcoming of the Olympic flame in 2004.
On Mai 1, 2007 in”Galerie Progres” of Veligradi, on Mai 11, 2007 in the musical stage “Methismenaki” in “Dipilon’s” art space as well as on July 29, 2007 in St. Nikolao, Crete.
On November 14, 2007 in art space IANOS for a night dedicated to Lefteri Papadopoulo, on February 27, 2008 in the auditorium of Benaki’s museum in collaboration with “Friends of The Museum” and in the second Athens Kolono’s Festival on September 4, 2008.
The songs unity “The neighborhoods of the Moon” was presented with the same success in the full moon of 6 August and in 4 of September 2009 at Monemvasia and Kifissia accordingly.
She has also taken part to the International Poetry Day in IANOS with songs with lyrics of Greek poets, in 2008 and 2011 respectively.
The beginning of her recording carrier was in January 2008 when her first CD was published with collaboration from the recording company “KATHREFTIS” (Mirror) titled «You owe me a heavenly love» in poetry by John P. Ioannides.
In 2009 she undertook the art management of the events in the nomarchy of Laconia for the 100 years since the birth of Gianni Ritso. With her partners she organized a successful line of activities, especially a display entitled “The artistic side of Gianni Ritso” in the church of St. Nikola at Monemvasias castle. The exhibition was inaugurated by the international cultural responsible of French Embassy and held in cooperation with Benaki museum.
Special success had the presentation of the symphonic play “Dipsa sto Mistra” (Mystra’s thirst), in official first, based in the homonym poem of Gianni Ritso. The play was presented in Megaron – The Athens Concert Hall with the orchestra, friends of music, KAMERATA and the participation of 17 musicians under the direction of Alexander Myrat. Perfomed Manolis Mitsias and reciter Giannis Fertis.
Continuing her relation with Lakones poets, a year later presents also in Megaron – The Athens Concert Hall alongside the “Dipsa sto Mistra’’,which performed Dimitris Basis, the unity of her songs based on poems of Nikiforo Vrettako, performed by Eleni Peta and reciter Gianni Ferti again with the orchestra friends of music KAMERATA and the participation of 17 musicians under the direction of Alexander Myrat.
The same period (2009) she composed the music for six orchestrated parts of the theatrical play “September’s Tide” by Eleni Erimou, in the winter theatrical period (2009-2010) at AMIRAL Theatre, directed by Roula Pateraki.
“Oinos Akratos” (wine without water in it) is the title of the circle of songs dedicated to wine. About this unity, Pigi Likoudi quotes “…poring over our traditions and Greek poetry, it’s not hard to realize the huge and timeless relation between wine and our culture…”
With the thought that our long lasted wine tradition has situated wine to a friendlier environment such as this of hospitality, consolation, conversation, cheerfulness among people in taverns and in the family dinner, I created this unity.
It consists from 11 musical poems by Greek poets in the period 1738-1940, one song from poems about wine by a Cypriot poet Costa Monti and five songs in lyrics by two modern songwriters, Mihali Mpourmpouli and Filipo Grapsa.
On Friday 4th and on Saturday 5th of November 2011 at the Theatre of Mihalis Kakogiannis Institution she performed two concerts with remarkable success under the title of “Music in poetry with a woman’s eyes”.
On November 29th 2011 on the eve of the Throne Celebration of the Ecumenical Patriarchate she performed a concert at the Sismanogleio Mansion under the aegis of our General Consulate in Constantinople, with the presence of the Ecumenical Patriarch Bartholomeus on the occasion of the completion of 20 years of his Patriarchical Pastorate and 50 years of his Ecclesiastical Ministration.
The repetition of her music performance “Music in poetry with a woman’s eyes” at IANOS on March 20th 2012 on the occasion the celebration of the World’s Day of Poetry.
Οn 5 of July 2012, the Second program of ERT, broadcasted her unity of songs on Nikiforos Vrettakos poetry, participating this way to the poet’s annual dedication.
Οn 18 of November 2012, in an event from the Piraeus Municipality for the 100 years since the birth of Nikiforo Vrettako, she presented at Ionidio school her song unity with the poet’s lyrics “Where fire was, I saw lilies”.
In 13 of December 2012, the second Greek radio program 103.7, in its radio show “Greek Creators Weeks “presented live from studio E, the concert “Singing Wine and Love” which consisted in its biggest part, her work on poems from Greek poets that were set to music.
In the beginning of June the radio show was broadcasted taped in a two hours TV show from Greek TV.
On the 29th of October 2013, she presented her symphony “Hara s’ ese Hora lefki” based in the poetic synthesis of Costi Palama the Anthem of Athina, in THEATRON Antigone Hall “Hellenic World” cultural centre, sponsored by the Ministry of Tourism. Participated the Athen’s Symphonic Orchestra and the Mixed Choir of the University Music Department with the collaboration of the youth chorus “Manolis Kalomiris” under the Department’s chairman, Professor Nikos Maliaras.Interpreted, Rita Antonopoulou and Spyros Klissas. Recited, Giannis Fertis.
Visual artist Diohandi edited the supervision of the concert.
The presentations of the play for the semester January-July 2014 were sponsored by the Greek Presidency in the Europian Union.
In March 2014, she presented with great success at the Center Communautaire of Brussels, supported by the Institute Sepharade European as well as the Foyer Sepharade, a tribute for the Greeks and Jews victims of the Holocaust with the title “Let’s sing again”. This tribute was based on Joseph Eligia’s poems which were set to music for the first time in the poem of German Jew poet Paul Celan “fuga of death”.
On September 27, 2014, her symphonic play “Dipsa sto Mistra” (“The thirst in Mystras”) was presented by the Symphonic Orchestra of the City of Athens at the Byzantine and Religious Museum of Athens, in the framework of the celebration of the 100th anniversary of the foundation of the museum.
In the period from February 1, 2015 and every Sunday, for eight only performances, at the Creators’ Galerie, she successfully presented the the theatrical play «Passions of Love» with texts by Thanasis Saltas, a work that is structured out of 11 dramatized songs.
The play was performed on August 30, 2015 with translated texts in Turkish, in Vourla, Smyrna, at the historic Bademler Theater. The extremely moving and welcoming actions of the residents and their unparalleled participation in the show confirmed its success
Οn 19 of March 2015, in the same place she presented her new CD titled “In the name of Time” with lyrics by Filippo Grapsa. For the quality of the CD’s coefficients, the composer, the songwriter, the performers, commented experienced in Greek music speakers Giannis Kakoulidis, Notis Mavroudis, Giorgos Monemvasitis and journalist Giorgos Sknitsas. Manos Eleftheriou honoured that night with his presence.
On December 4, 2016 she presented the CD «the passions of Love» with the thirteen songs she composed for the homonymous play in texts and lyrics by the writer and poet Thanasis Saltas.
The composer Elias Andriopoulos, the writer of the Greek Discography, Peter Dragoumanos, and the President of the Panhellenic Writers’ Union, director Tasos Lertas, spoke for this record.
On October 23, 2017, she presents her new cd entitled «THE PAIN OF ALL THE WORLD» in poetry by Joseph Eliya and Paul Celan’s «Fugue of Death» translated by Ioanna Avramidou. The songs were performed by Nena Venetsanou and recited by Grigoris Valtinos.
Mrs. Ioannina Avramidou, a philologist and translator, Dr. Eleni Kourmantzis, University Professor and Giorgos Monemvasitis, critic and historian of music spoke for this record. The discussion was co-ordinated by Mrs Katerina Schina, a literary critic and translator.
Οn December 9, 2017 presented for the first time the fourth of her symphonic works, the PRAYER Oratorio, at the College of Athens Theatre. The concert, which was under the auspices of His All Holiness the Ecumenical Patriarch of Constantinople Bartholomew, was organised by the Ecumenical Federation of Constantinopolitans.
The libretto is based on the Orthodox Hymns dedicated the feasts of the Mother of God and all the feasts of Jesus Christ (Despotic feasts).
The hymns selected, which comprise a harmonious whole, are written in the Alexandrian ‘Koine’ Language, which was the base of the scholarly language for worship of the Orthodox Church and the Hymns of the great Byzantine hymnographers.
The play was interpreted by the internationally, mezzo soprano Alexandra Gravas, baritone Spyros Kleissas, the Byzantine chorus «TROPOS» with the Contemporary Music Orchestra of the National Broadcasting Corporation ERT under the direction of Chrysanthos Alisafis. (Greek National Opera).
Her musical activities for the future include the preparation of another CD with the unity of songs about wine entitled “Oinos Akratos”. It consists by 11 musical poems from Greek poets in the period of 1738 untll 1940, and other modern poets and songwriters.
Pigi Likoudi is also artistic manager for the Art Gallery, Creators’ Galerie [(galeriedimiourgon.gr/e-mail: hello@ galeriedimiourgon.gr)] in Nea Kifissia.
The composer, during her musical journey, has collaborated with: Alexandra Gravas Nena Venetsanou, Rita Antonopoulou, Eleni Peta, Morpho Tsairelli, Victoria Tagouli, Peny Xenaki, Georgia Velavasaki Agni, Georgia Angelou, Manolis Mitsias, Dimitris Mpasis, Spyros Kleissas Kostas Karalis, Alexandros Hatzis, Νikos Karakalpakis and Yannis Fertis, Gregory Valtinos, Eleni Erimou and Roula Pateraki.